Nieuws
Overzicht
- 8 oktober 2019: Wheels2sport
- 10 februari 2017: Kaartautomaat NS met hulp op afstand
- 16 augustus 2016: Nieuwe Stadswinkel
- 19 april 2016: Optimisme over nieuwe bestrating Plein '44
- 11 april 2016: Vanaf juni hulp voor reizigers met een beperking op station Dukenburg
- 3 november 2015: Ereprijs najaar 2015 voor Restaurant Mi Barrio
- 30 april 2015: Openbare toiletten in Nijmegen
- 22 januari 2015: Ereprijs voor Dille & Kamille.
- 2 oktober 2014: Een ervaringstocht over een maanlandschap
- 3 april 2014: Hoe gaat reizen met OV-chipkaart als je een verstandelijke beperking hebt?
- 15 november 2013: Ook in 2014 weer 600 km voor Valys
- 30 september 2013: Kilometerbudget Valys-reizigers gaat tijdelijk omhoog
- 15 augustus 2013: Uitnodiging voor Open Dag Zelfregiecentrum Nijmegen
- 13 november 2012: Pluim voor Kijkshopfiliaal Nijmegen
- 31 juli 2012: Nieuwe parkeergarage niet veilig voor rolstoelers
Wat is Wheels2Sport?
Wheels2Sport is een initiatief van Uniek Sporten. Het is een mobiliteitsgarantie voor startende sporters met een beperking die sporthulpmiddelen nodig hebben om een sport te kunnen beoefenen. Wheels2Sport heeft een landelijke uitleenpool van sportvoorzieningen waar (potentiële) sporters gebruik van kunnen maken en waardoor ze uiteindelijk de sport kunnen kiezen die het beste bij hen past. Het lenen van een sporthulpmiddel kan gedurende een periode van 6 maanden.
Hoe werkt het precies?
- De (potentiële) sporter kan contact opnemen met Wheels2Sport via wheels2sport@welzorg.nl of door te bellen naar 020-5840751.
- Er vindt een intakegesprek plaats om het juiste hulpmiddel te bepalen.
- Er wordt een afspraak gemaakt om het hulpmiddel te passen en af te stellen.
- Het hulpmiddel wordt thuis of bij de sportvereniging afgeleverd.
- Na 6 maanden wordt het hulpmiddel weer opgehaald.
- De (potentiële) sporter kan professionele ondersteuning krijgen voor een WMO-aanvraag.
Wat kan ik als sportaanbieder betekenen?
Mocht u als sportaanbieder in contact komen met individuen met een beperking die aan een rolstoelsport willen doen, maar die nog geen sporthulpmiddel in hun bezit hebben, dan kunt u deze doorverwijzen naar Wheels2Sport. Zo helpt u (nog meer) mensen met een beperking naar een geschikt sportaanbod!
Kaartautomaat NS met hulp op afstand
Als u gebruik maakt van een kaartautomaat bij NS is hiervoor telefonische hulp op afstand beschikbaar. Het gratis telefoonnummer (0800-0540) en het automaatnummer staan rechtsboven op de automaat (ook in braille en reliëf). U kunt op ieder moment van de dag gebruik maken van deze service.
Hulp bij kaartautomaat
- Hulp bij het laden van saldo of bestellingen op uw OV-chipkaart
- Hulp bij het kopen van alle producten in de kaartautomaat
- U kunt het zelf doen terwijl u de medewerker aan de telefoon heeft • Of u kunt de bediening van de kaartautomaat aan de medewerker overlaten. De medewerker vertelt dan wat er op het scherm te zien is.
U kunt ook een instructiefilmpje op YouTube bekijken over telefonische hulp bij de NS-kaartautomaat.
NS heeft ook een aantal oefenfilmpjes gemaakt voor het gebruik van de automaat.
Nieuwe Stadswinkel
De nieuwe Stadswinkel in Nijmegen is open, Mariënburg 30 Nijmegen. Het ZRC wil van u weten hoe u de toegankelijkheid van de nieuwe Stadswinkel ervaart.
Graag uw bevindingen mailen aan m.giebels@zrcn.nl
Optimisme over nieuwe bestrating Plein '44
Plein ’44, het hart van de Nijmeegse binnenstad, is sinds kort voorzien van compleet nieuwe stenen. Ze vervangen de oude stenen, die door hun slechte begaanbaarheid veel kritiek te verduren kregen. Een aantal bezoekers van het ‘nieuwe’ Plein ’44 geeft unaniem aan verbetering te zien met de nieuwe stenen, die wat hen betreft compleet verschillen van het ‘maanlandschap’ dat er eerst lag.
“Het is geen 100, maar een 1000 procent verbetering,” vertelt een bezoeker van het Plein. “Ik heb mensen letterlijk op hun neus zien gaan, uit hun rolstoel zien slingeren of vast komen te zitten in de stenen die er eerst lagen. Ik krijg niet vaak de koude rillingen, maar als je mensen zó ten val ziet gaan, dan doet dat wat met je. Het is dan ook volkomen terecht dat het plein is aangepakt.”
Ook een bezoeker die nog maar net in de Waalstad woont, kan zich goed vinden in de keuze voor de nieuwe stenen. “Het is vlak en ik kan met mijn rollator prima vooruit.”
Een enkeling betreurt de totale metamorfose van het Nijmeegse Plein ’44. “Vroeger, toen het Plein groener was, kwam ik hier met meer plezier. Maar ik kan me goed voorstellen dat de nieuwe bestrating voor veel mensen een stuk beter te behappen is.”
Vanaf juni 2016 hulp voor reizigers met een beperking op station Dukenburg
11/04/2016
De NS biedt vanaf 1 juni op station Nijmegen Dukenburg assistentie voor reizigers met een motorische, visuele, auditieve of andere (ook tijdelijke) functiebeperking. Dat hebben het ministerie van Infrastructuur en Milieu, NS en ProRail bekend gemaakt. Zij werken samen aan het toegankelijk maken van het reizen met de trein.
Een NS-medewerker of door de NS ingehuurde taxichauffeur brengt de reiziger naar het juiste perron (of de uitgang) en helpt mensen de trein in en uit. In Nijmegen was dat tot nu toe alleen mogelijk op het centraal station. De komende jaren volgen meer verbeteringen in het spoorvervoer voor mensen met een beperking, bijvoorbeeld in de informatievoorziening en de inrichting van treinen en stations.
Ereprijs najaar 2015 voor Restaurant Mi Barrio
Marcel Giebels en Damiët Philippona van de Werkgroep Integratie Gehandicapten (WIG) hebben op dinsdag 3 november 2015 de Ereprijs uitgereikt aan Restaurant Mi Barrio, Fransestraat 58 te Nijmegen.
De prijs is in het leven geroepen om organisaties te belonen voor hun inzet om gebouwen toegankelijk(er) te maken voor mensen met een handicap.
Mede-eigenaar Saskia van Heerde van Mi Barrio in Nijmegen is blij verrast als ze de oorkonde voor de Ereprijs in ontvangst neemt.
Medewerkers van de WIG hebben geconstateerd dat Mi Barrio in alle opzichten goed toegankelijk is voor mensen met een fysieke beperking.
Er is een speciale oprit gemaakt vanaf het trottoir; het restaurant is ruim van opzet en indeling.
Het personeel neemt de tijd om de menukaart voor te lezen aan mensen met een visuele handicap. Ook aan een gehandicaptentoilet en een mobiel pinapparaat in het restaurant is gedacht.
De Ereprijs is een initiatief van de WIG. Kent u een locatie die voor de Ereprijs in aanmerking komt? Laat het ons weten! Bel (024) 75 111 20 of mail naar marcel@wig.nl
Openbare toiletten in Nijmegen
Op de website van de gemeente Nijmegen is een kaart geplaatst waarop alle openbare toiletten in Nijmegen staan aangegeven. Bij de kenmerken van de verschillende plekken staat duidelijk aangegeven of het ook een geschikt toilet is voor mensen met een beperking. Dit verschijnt met een muisklik op de gewenste plaats. Klik hier om de kaart te openen.
Ook op het Zelfregiecentrum Nijmegen is een openbaar rolstoeltoegankelijk toilet aanwezig. Het Zelfregiecentrum Nijmegen bevindt zich op St. Jorisstraat 72 in Nijmegen, en is geopend op werkdagen (maandag tot en met vrijdag) van 10.00 uur tot 16.00 uur.
Ereprijs voor Dille & Kamille.
De Werkgroep Integratie Gehandicapten (WIG) heeft op donderdag 22 januari 2015 De Ereprijs uitgereikt aan de winkel Dille en Kamille. Lange Hezelstraat 75 in Nijmegen. De prijs is in het leven groepen om organisaties te belonen voor hun inzet om gebouwen toegankelijk(er) te maken voor mensen met een handicap..
"Wat goed dat jullie dit doen!" Vestigingsmanager Angélique Berbé van Dille en Kamille in Nijmegen is apetrots als ze de oorkonde voor de Ereprijs van de Werkgroep Integratie Gehandicapten in ontvangst neemt. De winkel aan de Lange Hezelstraat is dan ook zeer toegankelijk ingericht. "We zijn er heel bewust mee bezig om de winkel voor iedereen even leuk en toegankelijk te maken.
Als jullie nog verbeterpunten hebben, laat die zeker aan ons weten. Dan zullen we ons best doen om ze uit te voeren. Jullie oorkonde krijgt een mooie plaats in onze winkel!" De Ereprijs is een initiatief van de WIG. Kent u een gebouw die voor de Ereprijs in aanmerking komt? Laat het ons weten. Bel (024) 75 111 20 of mail naar Marcel Giebels .
Een ervaringstocht over een maanlandschap.
De weergoden zijn ons goed gezind, de opkomst van politieke vertegenwoordigers is redelijk en Marcel Giebels en zijn medewerkers van de werkgroep Toegankelijkheid van de WIG zijn er helemaal klaar voor. “Wat is het nut om een ervaringstocht te organiseren, waarvan de conclusie voor de meeste mensen eigenlijk al duidelijk is? Dat lijkt een rare actie, maar zelf ervaren is de beste leermeester. Dit Plein ’44 kan voor zoveel meer mensen een plezier zijn om te verblijven als er een zinvolle oplossing komt voor deze rampzalige bestrating.”
Marcel Giebels heeft het gevoel dat er nog geen schot in de zaak zit. “De gemeente zelf zegt dat de manier waarop deze stenen geplaatst zijn niet geschikt is voor het Plein, maar de ING blijft bij haar standpunt dat zij aan alle eisen heeft voldaan.” Een voorbijganger merkt op: “Ze hebben Plein ’44 bestraat met natuurstenen, en volgens ING is het logisch dat de stenen dan wat ongelijk liggen. Wat een onzin: er zijn ook natuurstenen die heel vlak zijn!”
Schots en scheef
De raadsleden en andere politieke vertegenwoordigers nemen plaats in een rolstoel om aan den lijve te ondervinden hoe het is om met een beperking over het Plein te rijden. Stijn Vat van de SP: “De stenen liggen inderdaad schots en scheef. Het is een ramp om hier in een rolstoel overheen te moeten rijden!” Rachid El Hafi is raadslid voor D’66 en laat zich als een blinde met stok over het Plein begeleiden. “Doodeng! Het is al erg genoeg dat je niets ziet, maar mijn stok blijft ook telkens achter die stenen hangen!” April Ranshuijsen, fractielid namens Groen Links, vindt het bizar dat de WIG zich überhaupt over dit soort kwesties moet buigen: “Er moet gewoon goed intern beleid zijn bij de gemeente. Het is de taak van de gemeente om te voorkomen dat dit ooit weer gebeurt!”
Onze inwoners verdienen beter
Marcel Giebels is blij dat hij eens te meer duidelijk heeft kunnen maken dat het Plein op dit moment nog niet optimaal toegankelijk is. Tijdens het napraten in het stadhuis zijn de conclusies niet van de lucht. Rachid vindt: “hoe meer input, hoe beter”. Anderen vragen zich af of de ondernemers aan het Plein wel zo blij zijn met het ‘maanlandschap’. “Het heeft onze ogen voorgoed geopend. Onze inwoners, zeker die met een beperking, verdienen beter dan dit!”
Hoe gaat reizen met OV-chipkaart als je een verstandelijke beperking hebt?
Reizen met de OV chipkaart is niet voor iedereen eenvoudig.
Mensen met een lichamelijke beperking en mensen met een verstandelijke beperking ervaren daarbij verschillende hindernissen.
De problemen die mensen met mobiliteitsproblemen, blinden en slechtzienden ervaren, zijn vrij goed in kaart gebracht.
Ook de oplossingen die nodig zijn om het reizen met het OV en de OV chipkaart voor hen toegankelijk te maken zijn merendeels bekend.
Voor mensen met een verstandelijke beperking zijn de problemen wel duidelijk.
Het is minder duidelijk welke maatregelen voor hen nu een oplossing zijn.
Vandaar dat Ieder(in) bezig is met een onderzoek naar het goed zelfstandig reizen met de OV-Chipkaart van mensen met een verstandelijke beperking.
Hebt u een verstandelijke beperking of bent u ouder van iemand met een verstandelijke beperking?
Dan willen we graag van u weten of de OV-Chipkaart het zelfstandig reizen met het openbaar vervoer gemakkelijker maakt, of dat het beter ging met de strippenkaart of een abonnement.
Loopt u misschien tegen bepaalde knelpunten aan als u reist met de OV-Chipkaart en hebt u mogelijke oplossingen gevonden voor deze knelpunten?
We vragen u vriendelijk ons dit te laten weten.
Voor een betrouwbaar beeld is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen meewerken aan ons onderzoek.
Met deze onderstaande link kom je bij de vragenlijst. De vragenlijst bestaat uit 11 vragen en neemt ongeveer 15 minuten van je tijd in beslag.
https://vragenlijst.dezorgvraag.nl/vervoer
Ieder(in) koppelt oplossingen terug aan het ministerie van Infrastructuur & Milieu (I&M) en zal over een tijd de uitkomsten van het onderzoek op haar website (www.iederin.nl) bekend maken.
Ook in 2014 weer 600 km voor Valys
Op dinsdag 12 november heeft het ministerie van VWS bekend gemaakt dat ook in 2014 het PKB (persoonlijk kilometer budget) voor het vervoer met Valys weer is vastgesteld op 600 kilometer. Het Hoge PKB is gelijk gebleven op 2250 km. Het budget voor 2013 was in eerste instantie vastgesteld op 450 kilometer maar werd in september verhoogd naar 600 km. Iedere PKB-houder kreeg er dus 150 kilometer bij.
Op 14 november is er weer een algemeen overleg van de vaste Kamercommissie over het doelgroepenvervoer. Vooruitlopend op dit overleg heeft de Oogvereniging samen met de ANBO en CG-raad/platform VG een brief gestuurd met daarin o.a. de hoogte van het PKB en onze zorgen geuit omtrent de toekomst van Valys.
Kilometerbudget Valys-reizigers gaat tijdelijk omhoog
Staatssecretaris Van Rijn (VWS) verhoogt het kilometerbudget voor mensen die gebruik maken van Valysvervoer, voor de rest van het jaar met 150 kilometer tot 600 kilometer. Hij neemt deze maatregel, omdat er anders geld overblijft dat wel voor deze regeling bedoeld is. CG-Raad en Platform VG vinden de tijdelijke verhoging van 150 kilometer een mooie geste, maar pleiten ervoor dat gebruikers deze kilometers ook nog in 2014 op kunnen maken.
In 2012 werd het kilometerbudget nog verlaagd van 750 kilometer naar 450 kilometer. Sindsdien is het gebruik van Valys meer dan verwacht afgenomen, wat zou kunnen leiden tot een onderuitputting van het kilometerbudget in 2013. Het is nog niet duidelijk wat de hoogte wordt van het kilometerbudget voor 2014. Valysvervoer kost de overheid jaarlijks ongeveer 60 miljoen euro.
Standpunt CG-Raad en Platform VG kilometerbudget ongewijzigd
Voor wat betreft het aantal kilometers, blijft het standpunt van CG-Raad en Platform onveranderd. Om deelname aan het maatschappelijk verkeer te vergemakkelijken, zou het kilometerbudget weer verhoogd moeten worden naar 750 kilometer.
Informeren van Valysgebruikers
Valysgebruikers kunnen de officiële bekendmaking van deze maatregel deze week nog vinden op de website van Connexxion. In de loop van volgende week zullen alle gebruikers het nieuws ook kunnen lezen in de nieuwsbrief van Connexxion.
Pluim voor Kijkshopfiliaal Nijmegen
De Werkgroep Integratie Gehandicapten (WIG) heeft op dinsdag 13 november De Pluim uitgereikt aan het Kijkshopfiliaal Bisschop Hamerstraat in Nijmegen.
De Pluim is een initiatief van de WIG om personen, organisaties of bedrijven te “belonen” voor hun inzet om gebouwen voor gehandicapten toegankelijk(er) te maken.
De Kijkshop is er een paar jaar mee bezig geweest om haar winkel toegankelijker te maken. Bij de ingang was een trap, mensen in een rolstoel moesten aanbellen en werden dan begeleid door het personeel, door het magazijn naar de winkel. In september 2012 is er een hellingbaan aangelegd.
Hierdoor is de winkel voortaan ook voor mensen met een rolstoel, rollator en kinderwagen toegankelijk.
De mensen kunnen zelfstandig de winkel in.
De Pluim is uitgereikt als blijk van waardering voor het feit dat er een hellingbaan aangelegd is op eigen initiatief.
De bedrijfsleider van de Kijkshop was blij verrast met de Pluim. Hij had dit niet verwacht, reageerde hij. "Ik vind het normaal dat de Kijkshop voor iedereen toegankelijk is."
Zie het item over de actie op het journaal van Kanaal 13 [vanaf 4.51'] hieronder.
Nieuwe parkeergarage niet veilig voor rolstoelers
De nieuwe parkeergarage van de gemeente aan het Keizer Karelplein is voor mensen in een rolstoel niet veilig, zo signaleert de WIG.
‘Een paar dagen later vertelde ik dit verhaal aan een collega op de WIG en vroeg ik hem eens te gaan kijken. Ik was er namelijk van overtuigd dat de hellingbanen niet voldoende zichtbaar waren en vroeg mij af of hij die mening deelde.’‘ Een dag later, gewapend met een fototoestel, zijn wij er een kijkje gaan nemen. Mijn collega heeft mij toen verzekerd dat er helemaal niets met mijn ogen aan de hand is. En dat de hellingbanen naar zijn mening niet goed zichtbaar zijn. Zijn mening werd nog eens onderstreept door een bewaker die polshoogte kwam nemen. Deze persoon was erg benieuwd naar onze mening over het trappenhuis / lifthuis en het gehandicaptentoilet; ze bood ons een rondleiding aan. Ook in het trappenhuis / lifthuis was de veiligheid in het geding.’
RTV Nijmegen kreeg lucht van ons bezoekje aan de nieuwe parkeergarage. Klik hier (item start na 2.33 minuten) voor de reportage die zij op dinsdag 31 juli 2012 maakte en uitzonden. |
In gesprek met RTV Nijmegen |
![]() |
![]() |
Waar is de hellingbaan? | Het hoogteverschil is 15 cm! |